Víte jak si vybrat vhodnou kuchyňskou linku, na co si dát pozor a na co se zaměřit?

 

Stěhujete se do nového a čeká vás zařizování kuchyně? Nebo jste se jen rozhodli zmodernizovat vaši starou kuchyň? Tak či onak, možností je dnes nekonečné množství. Proto jsme se rozhodli seskupit ty nejdůležitější fakta, aby v něm našel řešení každý, kdo si s něčím neví rady.

První krok při výběru kuchyně

Než se pustíte do jakéhokoliv vybírání pracovních desek, barev, skříněk atd. měli byste důkladně zvážit vaše prostorové možnosti a očekávání.

 

Rada pro všechny: Nezapomeňte všechno důkladně změřit! Lepší změřit zbytečnosti, než při instalaci zjistit, že se vám linka vlastně do místnosti nevleze, nesedí nebo nemůžete otevřít dveře.

Parametry místnosti

To, jakou kuchyňskou linku vyberete do jisté míry omezují parametry místnosti, ve které plánujete kuchyň mít. Nejen rozměry, ale i tvar, poloha oken, dveří a radiátoru mohou ovlivnit to, jakou linku zde můžete umístit. To že radiátor nemá být ničím zastavěný jistě víte. Je důležité, aby měl prostor pro správnou cirkulaci vzduchu.

 

Když budete plánovat, kde bude linka stát, jaký bude mít tvar a velikost, berte v potaz také umístění přípojek na plyn, elektřinu a vodu. Myčka a dřez potřebují mít přístup k vodě a odpadu a naopak sporák budete muset umístit také podle toho, kudy vám vede plyn a elektřina.

 

Tip: Zamyslete se také nad zásuvkami. Kuchyňská linka může některé zcela znepřístupnit a vy pak budete hledat prodlužovačky a motat se mezi kabely.

Tvar kuchyňské linky

Mátě změřeno, zmapované všechny přívody elektřiny, vody i plynu, tak hurá na plánování. Základním kamenem při plánování každé kuchyně je zřejmě její tvar. Každá žena či muž milující vaření už má v hlavě nějaký nákres. Ale pozor, ne každá linka bude do prostoru pasovat.

 

Při plánování určitě nezapomeňte zohlednit tvar místnosti, její velikost, účel, výšku a tvar stropů. Jestliže žijete v podkrovním bytě, možnosti linky jsou dost omezené. Na trhu narazíte na nespočet různých provedení linek. Společně se podíváme na 5 druhů kuchyňských linek (pro konkrétní představu budeme používat označení písmen).

Lineární kuchyň - tvar I

 

Základním a nejjednodušším provedením je rovná linka. Její výhody spočívají v tom, že se velmi hodí do malých místností a jsou jednoduché jak pro návrh, tak pro zhotovení. Další výhodou je, že si můžete linku poskládat podle představ.

 

Máte možnost poskládat jako dvě rovnoběžné linie rozdělené volným místem pro pohyb. Vzdálenost mezi těmito deskami by měla být alespoň 120 cm, abyste měli dostatek prostoru pro vaření a možnost otevírat šuplíky a dvířka.

Pokud máte ještě o něco méně prostoru, lze dvě line umístit podél stěny podle tvaru kuchyně. Dá se říct, že z linky uděláte kuchyň “rohovou”, rozdělenou například dveřmi.

 

Při plánování se pokuste vymyslet takovou možnost, aby čistá pracovní plocha byla alespoň 60 cm. Díky tomuto prostoru budete mít dostatek místa pro vaření. V případě, že nemáte tolik místa, nezoufejte. Velmi elegantně a prakticky lze tento problém vyřešit díky horním skříňkám.

 

Tip: Když máte možnost, zamyslete se nad umístěním trouby ve výšce. Nebudete se tak muset stále ohýbat do trouby a ušetříte místo do délky.

 

A poslední výhodu lineární kuchyne je její cenová dostupnost. Protože není potřeba při výrobě počítat s rohovými spoji pracovní desky a skřínek. Vymýšlet maximální využití rohových skříněk tak, aby se vše dalo dobře otevřít.

 

Jistou nevýhodou však může být nedostatek úložného prostoru. I když máte dvě desky proti sobě či jinak uspořádané, velký kus místa bude zabírat trouba, sporák, dřez, případně myčka. Proto, jak již bylo zmíněno, je dobré myslet i na horní skříňky.

Výhody lineární kuchyne:

  • jednoduchost

  • tvarovatelnost

  • cenová dostupnost

Nevýhody linerácni kuchyne:

  • nedostatek úložného prostoru

 

Rohová kuchyň - tvar L

Rohové kuchyně jsou ideální do místností, kde je možné využít kout, který lze zastavět nábytkem a tak využít jeho potenciál. Jejich tvar je ideální do menších místností. Využití rohu na lince je zcela na vás. Díky rohovému uspořádání, lze rozdělit pracovní plochu na přípravu jídel a jejich úpravu nebo umístění spotřebičů.

 

Výhodou tohoto tvaru je dostupnost, takže se při vaření moc nenaběháte a vše máte pohodlně po ruce. V některých místnostech díky tomuto tvaru vzniká dostatek prostoru pro umístění jídelního stolu.

Rohová kuchyň - tvar U

Druhým typem rohové kuchyně je tvar U. Hodí se již do větších místností, kde máte možnost vyhrát si s prostorem. Výhodou tohoto typu je velké množství prostoru, který vytváří nespočet možností pro rozmístění spotřebičů, koření či živých bylinek.

 

Díky tvaru máte veškeré kuchyňské potřeby po ruce, stačí se otočit nebo udělat pár kroků. Určitě ji ocení ti, kteří disponují nejen velkým prostorem, ale i rodinou a v kuchyni tráví většinu svého času.

Rohová linka - tvar G

Ještě větším rozšířením předchozího provedení je linka ve tvaru G. Pokud máte opravdu velkou místnost, jistě neváhejte a o tomto typu alespoň přemýšlejte. Nejenže budete mít opravdu dostatek místa pro vaření, veškeré nádobí, kuchyňské potřeby atd., ale také vytváří pohodovou a společenskou atmosféru.

 

Většina těchto kuchyní vypadá tak, že poslední část linky je barový pultík. To umožňuje kontakt s ostatními během vaření. Není nad to, si u vaření s někým popovídat.

Kuchyně s ostrůvkem

Posledním, poněkud specifickým, ale stále více oblíbenějším typem je kuchyně s ostrůvkem. Ostrůvek lze kombinovat prakticky s jakýmkoliv tvarem kuchyně, nejčastěji však s tvarem L.

Každá správná hospodyňka ví, že čím větší kuchyň, tím lépe.

 

Tento ostrůvek tak nabízí velkou čistou pracovní plochu s řadou úložného prostoru. Nebo naopak ho lze využít na přípravu a umístit na něj varnou desku, troubu nebo dřez. Navíc nabízí i místo k sezení a dá se využít také jako jídelní stůl.

Ergonomie a důležité rozměry pro kuchyň a kuchyňskou linku

Jistě znáte ten pocit, kdy stojíte u linky a musíte se ohýbat, nebo na ni naopak pořádně nedostanete. Nejen velikost, ale i uspořádání může být chaotické, kdy neustále něco hledáte a chodíte sem a tam. Je důležité veškeré pracovní podmínky přizpůsobovat sobě samým, protože mohou mít vliv na naše zdraví, držení těla a pracovní pohodu.

Výška kuchyňské linky

Prvním důležitým parametrem je výška linky. Tu zjistíte tak, že si stoupnete ke kuchyňské lince a ruku ohnete do pravého úhlu. Vzdálenost mezi vaši rukou a linkou by měl být 10-15 cm. Pokud dodržíte tuto výšku, bolest zad nebude doprovázet každou přípravu pokrmů.

Velikosti skříněk pro kuchyňskou linku

Úložný prostor i pracovní plocha se odvíjí od hloubky skříněk. Většinou se tento rozměr pohybuje okolo 60-70 cm. Větší rozměr raději vynechte, protože byste si znemožnili přístup k horním skříňkám či poličkám. Hloubka horních skříněk býva o něco menší a pohybuje se okolo 30-35 cm. Je to z toho důvodu, abyste při vaření mohli pohodlně stát a vaše čelo se nepotkalo se skříňkou.

 

Tip: U horních skříněk doporučujeme výklopná dvířka, která můžete případně nechat otevřená a nehrozí úraz. Uspoříte tak prostor a boule na hlavě nebudou tak časté.

Ostatní umístění

Na internetu se můžete dočíst různé rady o tom, že dřez by měl být výš než linka, varná deska naopak níž. My jsme ale zastánci toho, že v praxi je nejlepší, když máte vše v jedné linii. Tady jsou nějaké tipy na umístění těch nejzákladnějších prvků.

 

  • Dřez: alespoň 40 cm od kraje pracovní desky

  • Trouby + mikrovlnka: ideálně v úrovni očí a pasu, dno trouby cca 115 cm od podlahy, pokud chcete mít tyto dvě věci nad sebou - dno trouby max 70 cm od podlahy a nad ni mikrovlnku - ne naopak!

  • Horní skříňky: 50-70 cm od nad pracovní plochu

  • Digestoř: závisí na typu, elektrická plotna - nejméně 65 cm, plynový sporák - nejméně 75 cm.

5 pracovních zón v kuchyni

Abyste při vaření zmateně neběhali sem a tam, je dobré při plánování dodržet 5 základních ergonomických zón. Každá činnost by měla mít své místo (pro praváky právě v tomto pořadí, u leváků naopak):

 

  • Zásoby

  • Ukládání kuchyňského nádobí

  • Mytí

  • Příprava

  • Vaření.

 

Poslední 3 zóny jsou ty hlavní, které by dohromady měli tvořit trojúhelník. Každý trojúhelník má své vrcholy, u našeho kuchyňského trojúhelníku jsou těmito vrcholy lednice, dřez a varná deska.

Úložný prostor a jeho využití

Až budete vybírat kuchyňskou linky a skříňky, setkáte se se třemi termíny - optimální úložný prostor, velký úložný prostor a extra velký úložný prostor. Všechny míry se udávají v litrech.

 

  • Optimální úložný prostor: 300 až 400 litrů

  • Velký úložný prostor: 400 až 500 litrů

  • Extra velký úložný prostor: 500 a více litrů

 

Při rozhodování o úložném prostoru berte v úvahu, zda máte doma spíž, kolik členů má vaše rodina. Podstatným faktem je také to, jak často a jak velké porce vaříte.

Využití prostoru kuchyně

Hlavně starší kuchyně mají v oblibě skříňky s policovou sestavou. Určitě znáte ten pocit, když hledáte konkrétní hrnec a musíte vyskládat celou skříňku, protože ta potvora je až úplně vzadu. Do toho se k tomu musíte ohýbat a bolí vás záda. Proto si dovolujeme poznamenat, že přístupnost je základ.

 

Velmi moderní a praktickou jsou dnes proto zásuvky (šuplíky) s plnovýsuvem. Tyto zásuvky mohou být jakkoliv hluboké a velké. Díky tomu máte přístup i k nádobí, které je schované úplně vzadu.

 

Tip: Na příbory, utěrky a další drobné kuchyňské potřeby můžete využít skryté zásuvky. Za vyšší zásuvkou se skrývá několik nižších zásuvek, kde můžete efektivně poskládat všechny dobnosti.

Materiál pro pracovní desku kuchyňské linky

Materiálů pro pracovní desku kuchyňské linky najdete mnoho. Při výběru není důležité jen to, jak vypadá, ale také jaké má vlastnosti. Přinášíme 10 nejznámějších materiálů.

Laminát

Pravděpodobně nejpoužívanějším materiálem pro výrobu kuchyňských desek je dřevotříska pokrytá tvrzeným laminátem. Poznáte jej tak, že mívá zaoblenou přední hranu a tloušťka bývá cca 38 mm.

 

Výhody

Nevýhody

  • odolnost vůči vysokým teplotám

  • nízká odolnost vůči mechanickému poškození (např. škrábance nožem)

  • široký výběr vzorů

  • vlhkost může poškodit jádro (největší problém ve spárech nebo v místě poškození)

  • cenová dostupnost

  • časem zhoršení kvality

  • snadná údržba

 

  • možnost stejného dekoru i na obkladovou zádovou část linky

 

 

Žula

Asi nejlepším materiálem pro výrobu pracovní desky v kuchyni je žula. Jedná se o kamenný neporézní materiál dostupný v ostrých o zaoblených tvarech. Jediné co žula vyžaduje je zhruba 2x ročně ošetřit impregnací.

 

Výhody

Nevýhody

  • odolnost vůči kyselinám

  • náchylná na otisky prstů

  • odolnost vůči teplu

  • menší výběr barevného provedení

  • odolnost vůči vodě

  • vysoká cena

  • odolnost vůči mechanickému poškození (např. škrábance)

 

  • snadný úklid

 

  • luxusní a elegantní vzhled

 

  • dlouholetá životnost

 

 

Mramor a vápenec

Oba tyto kamenné materiály jsou porézní, tzn. je potřeba je ošetřit penetračním nátěrem.

 

Výhodou mramoru je jeho tvrdost. Na druhou stranu jeho životnost není tak dlouhá jako u žuly. Mramor zajistí elegantní vzhled kuchyně.

 

Vápenec je naopak používaný pro moderní stylové kuchyně. Velkou výhodou je výběr z několika barevných provedení.

Teraco

Teraco neboli směs žuly, mramoru, kamenů nebo skla v barevné cementové desce. Ano i tento materiál může zdobit vaši linku.

 

Výhody

Nevýhody

  • odolnost vůči vodě

  • roční povrchová úprava

  • odolnost vůči mechanickému poškození

  • zakázková výroba

  • tvrdost (křehký předmět se po dopadu na desku rozbije)

  • podléhá módě

Beton

Průmyslový vzhled a betonová deska jdou ruku v ruce. Tento povrch je velmi masivní a nenajdete na něm žádné spáry. Je ovšem nutné povrch pravidelně tmelit a leštit, jinak je velmi náchylný na znečištění. Velkou nevýhodou betonu je jeho štěpivost.

Nerezavějící ocel

Jako šitá na míru pro kuchyňské desky je nerezavějící ocel.

 

Výhody

Nevýhody

  • snadná údržba

  • hlučnost při práci

  • odolnost vůči horkým předmětům (můžete na ni položit hrnec ze sporáku)

  • náchylnost na škrábance

  • netradičnost provedení

  • náchylnost na otisky prstů a vody

 

  • vysoká cena

 

Umělý kámen

Dalším materiálem je umělý kámen.

 

Výhody

Nevýhody

  • odolnost proti poškrábání

  • vysoká cena

  • odolnost proti vlhkosti

 

  • množství barevných provedení

 

  • snadná údržba

 

  • snadné tvarování při výrobě

 

  • hladký a teplý na dotek

 

  • luxusní vzhled

 

  • dlouhá životnost

 

 

Neolith neboli keramika

Neolith neboli materiál je další z přírodních materiálů, který se při výrobě kuchyňských desek používá.

 

 

Výhody

Nevýhody

  • tvrdost

  • relativně křehký

  • odolnost vůči škrábancům

  • vysoká cena

  • odolné vůči vysokým teplotám (nemá problém ani s horkým pekáčem)

 

  • odolný vůči vodě

 

  • velmi snadná údržba

 

  • elegantní, moderní a jedinečný design

 

Masivní dřevo

Dřevo odjakživa vytváří pohodu a dělá domov útulnějším. To platí i v případě kuchyňských desek.

 

Výhody

Nevýhody

  • Přírodní vzhled

  • náchylné na vysoké teploty

  • Možné přebroušení a obnovení funkčnosti

  • náchylné na škrábance

 

  • nutné ošetření a pečlivá údržba

Materiál a systém otevírání skříněk

Když budete uvažovat o korpusech (hlavní konstrukci) skříněk nenaskytne se vám již tolik možností jako u kuchyňských desek. Drtivá většina skříněk na trhu je vyrobená z lamina nebo masivu. Existují i levnější varianty, kde jsou boční stěny dokončené papírovou hranou.

 

Tloušťka lamina ovlivňuje nosnost polic. Pokud plánujete do skříněk ukládat těžké hrnce, pánve nebo 10 kg mouky a cukru je potřeba si tloušťku ohlídat. Výrobci, kteří dbají na kvalitu, mají tloušťku lamina 18 mm. V případě, že bude tloušťka menší, může se po zatížení prohnout.

Materiál

Laminová dvířka

Stejně jako u desky bývá lamino nejlevnější variantou pro výrobu dvířek. Velké množství vzorů a barev vám až zamotá hlavu. Jak již bylo řečeno, některé skříňky mají boční plochy olepené dekoračním papírem. My ale doporučujeme zvolit spíše ABS hranu. Ta je totiž mnohem kvalitnější a odolnější.

 

Nejnáchylnější na opotřebování bývají hrany, proto velmi záleží na použitém lepidle. Lepidlo může být poškozeno hlavně vlhkem a teplem, proto byste měli při výběru dvířek dbát i na něj. U těchto dvířek bývá nejčastějším poškozením bobtnání části dvířek u sporáku. Dobré lepidlo je například polyuretanová tavná lepidla (PUR). Naopak etylenvinylacetátové lepidlo (EVA) není úplně vhodné kvůli nízké odolnosti proti teplotě a vodě.

Dvířka z MDF pokrytá fólií

Tyto dvířka jsou obalena plastovou fólií, včetně jejich boční plochy. MDF materiál lze narozdíl od lamina ošetřovat a upravovat frézováním. Jejich výhodou je přijatelná cena a poměrně obstojná kvalita. Dá se říct, že tyto dvířka jsou zlatou střední cestou.

Lakovaná dvířka

Tento typ dvířek je také nejčastěji vyroben z MDF desek, které jsou nastříkané lakem v několika vrstvách. Lakovaná dvířka jsou v dnešní době nejoblíbenějším materiálem pro výrobu. Na lakování se používá polyretanový lak, který se pyšní svou tvrdostí. Avšak tvrdost v tomto případě znamená jakousi křehkost, a proto může docházet k odštípnutí.

 

Výhodou je to, že dvířka lze snadno vytmelit, přebrousit a znovu nalakovat, a tak máte dvířka i po poškození jako nové. Tyto vlastnosti se ale odráží v ceně a lakovaná dvířka bývají poněkud dražší.

Dvířka z dýhy (masivu)

Kdo miluje přírodu a chce být i doma jako v lese, jistě bude uvažovat o masivu. Ti chytřejší možná zvolí dýhu, která je masivu velmi podobná, ale pro kuchyňské potřeby odolnější, stabilnější, lehčí a bezesporu levnější.

 

Pokud chcete opravdu kvalitu a od masivu neustoupíte, připravte se na to, že mezi výrobci panuje trend vydávat dýhu nanesenou na smrkovou desku za dubový masiv. Tak či tak počítejte s pravidelnou údržbou přípravkem na dřevo, vysokou cenou a tmavnutí laku.

Další materiály

Zlaté české ručičky, říká se. Možná proto, že i dnes je možné pořídit dvířka prakticky z čehokoliv a můžete mít doma dokonce i kus umění. Existuje několik případů, které si vytvořily kuchyň z kovošrotů, antikvariátů apod. Pro nás smrtelníky připadá v úvahu spíše kov, sklo nebo kámen a i to je známkou luxusu.

 

Nutno podotknout, že tyto materiály jsou spíše pro fajnšmekry, kteří nemají hluboko do kapsy a i tak není na výběr z mnoho variant, jak kuchyň poskládat.

Systém otevírání

Závěsy nebylo panty

Asi nejčastějším způsobem otevírání jsou klasické panty. Jejich cena odpovídá snadné montáži a výrobě. Můžeme se setkat s několika druhy od klasických, přes závěsy s tlumením, bez pružiny až po speciální. Každý z nich mají svou výhodu.

 

  • Klasické závěsy: samy se dovírají a drží zavřené, levné, hlučné.

  • Závěsy s tlumením: při zavírání mají zpomalovací mechanismus, a proto eliminují hlučnost předchozího typu.

  • Závěsy bez pružiny: kombinace se systémem tip-on, bezúchytková, pro otevrení i zavření stačí lehce zatlačit.

  • Speciální závěsy: řešení rohů (= slepé rohy), větších šířky, upravený úhel.

Výklopy

Především pro systém u vrchních skříněk býva v oblibě používat výklopy. Nehrozí tak, že si uděláte bouli na hlavě, když je necháte otevřené, protože netrčí do prostoru. Dělíme je na dva typy:

 

  • Mechanické pružinové výklopy/výsuvy: tlumení zajistí tiché a plynulé zavírání, zůstávají v poloze, do které je otevřete. Výklopy se otevírají jako klasické panty, akorát nahoru. Výsuvy stačí posunout nahoru a ony zůstávají stále ve svislé poloze. Narazit můžete i na kombinaci výklopů a výsuvů.

  • Plynokapalinové výsuvy: otevírání díky plynokapalinových pístů, tlumí při zavírání či otevírání.

Žaluzie a rolety

Tento systém zavírání je oblíben spíše jako doplněk například u spíží. Díky zasouvání a vysouvání rolety není nutné počítat s prostorem pro dvířka do místnosti a tak zajistí bezpečný pohyb i při jejich otevření.

Jaká je ideální hloubka dřezu?

I když se chystáte pořídit myčku, hloubku dřezu byste také měli zvážit. V případě, že zvolíte špatně, při oplachování ovoce a mytí pánví budete mít zacákanou celou kuchyň a nebo vás naopak čeká velké ohýbání. Opět se vše odvíjí od vaší výšky, ale kompromisem je hloubka alespoň 20 cm.

Co na stěnu za kuchyňskou linku?

Vaření, smažení a jakákoliv jiná příprava jídla může v kuchyni udělat pořádný nepořádek. Při smažení olej prská všude a když necháte brambory vařit trochu déle, hrnec přeteče a voda je také všude. Proto je dobré přemýšlet i nad vhodným materiál na stěnu. Samozřejmě máte také na výběr z několika možností.

 

Když to vezmeme historicky, tak dříve byly velmi časté obklady mezi deskou a horními skříňkami. Dnes se obklady již tolik nepoužívají hned z několika důvodů. Obkládání je pracné časově i manuálně. Je potřeba obkladač i elektrikář. Navíc není zrovna ideální na udržení čistoty a hygieny.

 

Naopak nejčastější a nejlevnější variantou je opět laminát. Díky němu lze stěnu barevně sladit s linkou a instalace je rychlá a snadná.

 

Dražší ale stylovější variantou je skleněná deska vyrobená na míru. Máte možnost nechat si vyrobit dle svého návrhu grafický potisk a být tak originální. Navíc se velmi dobře udržuje.

Osvětlení kuchyně

Není nic horšího než vařit nebo mýt nádobí po tmě. V kuchyni prakticky nikdy nestačí lustr. Při práci si budete stínit a i přes den může být pod horními skříňkami špatně vidět. Nejlepším řešením jsou bodová svítidla nebo LED pásky.

Výbava a doplňky kuchyně pro vaše pohodlí

Při vybírání výbavy do kuchyně berte v potaz to, jak často vaříte a v jakých porcích. Skvělým pomocníkem v kuchyni je kuchyňský robot, který zastane práci několika spotřebičů najednou. Jestliže rádi grilujete a na léto se vám čekat nechce, vymyslete místo pro kuchyňský gril. Ať už se rozhodnete pro jakékoliv spotřebiče, vždy myslete hlavně na vaše pohodlí.

 

To že je kuchyň především pro praktické využití neznamená, že ji nelze hezky a útulně vyzdobit. V tom vám mohou pomoci bylinky, které využijete i při přípravě jídla. Dále byste určitě měli mít po ruce utěrky, chňapky, zástěru nebo různé organizéry pro koření atd.

Pár tipů na závěr

  • Barevnost a design kuchyně je zcela na vašich preferencích. Nicméně je lepší kuchyni vybavit ve světlejších barvách. Místnost je potom jasnější a veselejší. Podle feng shui je nejlepší zvolit žlutou, oranžovou nebo lehce červenou, ty podporují chuť k jídlu a lepší trávení.

  • Odpadkové koše nenechávejte viditelně v místnosti. Nejen z estetického hlediska, ale i pro příjemnou vůni v místnosti je lepší mít koš schovaný ve skříni.

  • Podle feng shui umístěte sporák ke zdi a vyhněte se konfliktu ohně a vody. Mezi sporákem a čímkoliv co je spojeno s vodou (např. dřez) dodržte rozestup alespoň 50 cm.

  • Nejlepší světová orientace pro udržování světla a tepla je na sever nebo severovýchod.