Jak zařídit útulnou ložnici

8 tipů, jak zařídit útulnou a praktickou ložnici, do které se budete rádi vracet

Každá místnost v domácnosti má svůj účel. Ani ložnice není výjimkou. Je to místo, kde trávíte čas jen vy a váš partner či partnerka, místo, kde se můžete schovat před celým světem, když vás něco štve, trápí nebo bolí, místo, kde se s partnerem můžete sdílet navzájem i si užít chvilky klidu.

 

Podívejte se společně s námi na tipy, jak si zařídit ložnici, v které se vám bude dobře usínat a spát jako v bavlnce.

1. Podlaha - měkká, hřejivá a tichá

Ložnice by měla být v našich domovech symbolem pohodlí. To se týká nejen postele, ale také podlahy, která by měla být co nejvíce pohodlná, měkká a hřejivá. Porozhlédněte se proto po podlaze, která splní vaše očekávání.

 

Jako ideální se jeví například korkové podlahy do ložnice, které mají výborné tepelně izolační vlastnosti. Další oblíbenou podlahou do ložnice jsou vinylové nebo PVC podlahy, které mohou nabídnout pohodlí a tepelný komfort pro vaše chodidla. Stále velmi oblíbenou volbou jsou také klasické dřevěné podlahy.

 

Tip: Skutečně si potrpíte na teplo od nohou a neumíte si představit vstávat z postele na studenou podlahu? Ideálním řešením by pro vás a vaši ložnici mohlo být podlahové vytápění.

2. Stěny - ať žijí světlé a zemité odstíny

Vybrat dobře barvy do ložnice je důležitější, než se může na první pohled zdát. To, jakou barvou máte vymalovanou vaši ložnici ovlivňuje nejen celkový vzhled, ale také vaši kvalitu spánku a náladu.

 

Jedno velké NE byste v ložnici měli říct sytým barevným odstínům a výrazným či tmavým barvám. Jelikož ložnice má navozovat především pocit klidu, je ideální vybírat z palety spíše světlejších a pastelových barev.

 

Odborníci doporučují především světlé odstíny modré barvy, která podporuje kvalitní odpočinek a spánek. Podobně je tomu i u barvy zelené, která v člověku evokuje přírodu, klid a pohodu. Nic nezkazíte ani vymalováním na světle žlutou nebo oranžovou barvu, které obecně patří k barvám veselým, podporujícím dobrou náladu.

 

V posledních letech je v českých i zahraničních trendech oblíbené využívání zemitých odstínů, které mají blízko v přírodě, působí elegantně a dobře se kombinují s dalšími barvami. Záleží jen na vás, pro který odstín se rozhodnete.

 

Pokud chcete být in, vybírat můžete z nejrůznějších odstínů hnědé - kávové, skořicové i karamelové. Oblíbenou barvou v ložnicích je také světle šedivá barva, která se navíc velmi dobře kombinuje i s dalšími pastelovými či zemitými barvami.

pexels-m&w-studios-90319

3. Postel - nejdůležitější kus nábytku vaší ložnice

Nyní se pojďme věnovat hlavnímu středobodu ložnice, tedy posteli. Jaká by měla postel být? Pokud chcete dosáhnout vydatného spánku a kvalitního psychického a fyzického odpočinku, tak především kvalitní.

 

Postel je kusem nábytku, na kterém by se rozhodně nemělo šetřit. Kvalitní postel z masivního dřeva vám vydrží sloužit desítky let, a tak se investice rozhodně vyplatí.

 

Při výběru postele se řiďte také jejími parametry, nejen použitým materiálem. Důležitá je i její celková velikost, pro pohodlný spánek partnerů jsou nejoptimálnější volbou postele o rozměrech 180 x 200 cm.

 

Přemýšlet ale můžete také o výšce postele, zvlášť u starších osob je důležité, aby se jim z postele dobře vstávalo - čím vyšší postel, tím lépe. To, pro jaký design postele se rozhodnete, záleží už jen na vašich osobních preferencích.

 

Tip: Potřebujete v malé ložnici vytvořit co nejvíce úložného prostoru? Využijte i ten pod postelí.

spacejoy-nEtpvJjnPVo-unsplash

4. Matrace - nejdůležitější doplněk postele pro zdraví

Nedílnou součástí postele je také matrace. Právě ta ovlivňuje kvalitu našeho spánku snad ještě více, než samotná postelová konstrukce.

 

Pokud výběru matrace nebudete věnovat dostatek pozornosti, mohlo by se stát, že se budete během noci často budit, váš spánek nebude kvalitní a budou vás bolet záda i klouby.

 

Jak tedy vybrat matraci, která vám umožní zdravý spánek?

Tvrdost matrace

Tvrdost je jeden z hlavních parametrů matrací, na který je dobré se zaměřit. Obecně se tvrdost, nebo chcete-li tuhost, uvádí pod označením H, přičemž H1 je velmi měkká matrace až H7 je velmi tvrdá matrace.

 

Při výběru tvrdosti matrace by měla hrát roli výška, váha, věk i tvar postavy člověka, který bude v posteli spát. Dále je možné při výběru tvrdosti zhodnotit také polohu, v které nejčastěji spíte.

 

  • Velmi měkké matrace se dobře přizpůsobují tvaru lidského těla a zabraňují otlakům. Vhodné jsou proto především pro seniory a osoby, které mají problémy s klouby. Měkčí typy matrací můžete zvážit také ve chvíli, kdy během spánku často střídáte polohy a rádi spíte na boku, kdy jsou vaše ramena, kolena i další části těla nerovnoměrně zatíženy.

 

Tip: Vybíráte matraci pro seniora, který tráví většinu času na lůžku? Porozhlédněte se po antidekubitních matracích, které omezují vznik proleženin.

 

  • Největší zájem mezi lidmi je o středně tvrdé matrace, které podporují správné držení páteře během spánku. Vyrábí se jak z umělých, tak z přírodních materiálů. Využít středně tvrdé matrace by měli lidé, kteří usínají a spí na břiše, protože tento typ matrací zajistí jejich vodorovné držení těla během spánku.

 

  • Tvrdší matrace bývají vhodné díky své prodyšnosti hlavně pro alergiky. Optimální volbou jsou také pro ty, kteří spí na zádech a potřebují oporu v bederní oblasti. Ty nejtvrdší matrace jsou potom vhodné hlavně pro osoby s vyšší tělesnou hmotností.

 

Tip: Víte, že nespavost může způsobovat i zařízení ložnice?

postel a noční stolek

Materiál matrace

Matraci můžete vybírat také podle materiálu. Na trhu se objevují dvě velké skupiny, a to matrace vyrobené z umělých nebo z přírodních materiálů. Každý materiál se pojí s určitou tvrdostí a svými vlastnostmi přispívá i k celkovým vlastnostem matrace.

 

Nejoblíbenějším materiál je PUR, HR pěna, nebo paměťová pěna, která je pružná a tvarově stálá. Vybírat ale můžete, jak už jsme zmínili, z přírodních materiálů, které jsou vhodné zejména pro alergiky a osoby s citlivou pokožkou.

 

Mezi přírodní materiály využívané pro výrobu přírodních matrací patří kokosová vlákna, eukalyptová pěna, BioGreen pěna, která obsahuje přírodní oleje z kokosů, lnu a vlny, koňské žíně, vlákna agáve a další.

Prodyšnost matrace

Důležitou vlastností každé matrace je její prodyšnost. Všichni se totiž ve spánku potíme, někdo více, někdo méně. Pot, který zůstává v matraci, je ideálním prostředím pro množení se roztočů.

 

Vybírejte proto matrace, které mají mezery mezi jednotlivými vrstvami, nebo jiným způsobem napomáhají lepšímu odvětrávání.

Velikost matrace

Výběr velikosti matrace se často odvíjí od velikosti postele. Matrace by měla být vždy o pár desítek cm delší než vy. Co se týče šířky, na dospělého člověka je optimální matrace široká alespoň 90 cm - i proto jsou nejprodávanějšími matracemi ty o velikosti 90 x 200 cm.

 

Mohlo by vás zajímat: Kromě velikosti matrace je dalším důležitým parametrem nosnost matrace - ta by měla být vždy větší než hmotnost uživatele, a to minimálně o 5 kg.

Životnost matrace

Jako každá věc, i matrace mají svou životnost a zub času se na matracích bohužel rozhodně projeví. Ostatně je to věc, kterou používáte velmi často. Jestliže chcete, aby vám matrace kvalitně sloužila, je vhodné ji vyměnit alespoň jednou za 10 let.

 

Tip: Chcete podpořit a co nejvíce prodloužit životnost vaší matrace? Věnujte čas její údržbě. Vybírejte matrace, které mají pratelné potahy.

5. Povlečení - celková úprava postele je důležitá

Pohodlí vaší ložnice se odvíjí od mnoha faktorů, jedním z nich je i fakt, jak máte povlečeno, ustláno a jak celkově vypadá vaše postel. Na co si dát pozor při výběru povlečení? Důležitá je především volba materiálu.

 

  • Nejoblíbenějším materiálem českých ložnic je klasické bavlněné povlečení, které je velmi příjemné pro pokožku, měkké, prodyšné, vhodné v každém ročním období a zároveň také praktické, protože se velmi dobře pere i suší a dlouhodobě uchovává své barvy.

 

  • Dalším oblíbeným materiálem pro ložní prádlo je krep a krepové povlečení. Krep se vyrábí z bavlny a má v podstatě velmi podobné vlastnosti jako klasické bavlněné povlečení a jednu navíc - není třeba jej žehlit. Na druhou stranu ne každému se líbí krep vzhledově a některým lidem není ani příjemný na dotyk.

 

  • V českých domácnostech nachází postupně své místo i saténové povlečení, které je pevné a vydrží dlouho. Více se však hodí do letních měsíců. Zimní alternativou může být povlečení z bavlněného saténu.

 

  • Flanelové povlečení jistě oceníte díky jeho vysoké hřejivosti v chladných zimních měsících.

 

Rozhodovat se můžete také podle stylu zapínání. Naprostou klasikou je zapínání povlečení na knoflíky, ale dnes je stále více oblíbenější zapínání na zip. Setkat se můžete také s povlečením, které se zapíná na patentky nebo s povlečením, které se nezapíná vůbec a funguje na základě vkládání povlečení „do kapsy.”

 

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv materiál nebo styl zapínání, velkou roli pro vás bude hrát samozřejmě také design povlečení. Ten by měl vždy ladit s celkovým konceptem vaší ložnice.

květiny v pokoji

Naučte se stlát

Aby vaše ložnice vypadala jako ze škatulky a každý večer se vám dobře uléhalo, naučte se stlát. Krásně naaranžovanou postel, která přímo láká k tomu, abyste se zachumlali do jejích vrstev, můžete mít doma i vy.

 

Inspirace: Do krásně ustlané postele budete potřebovat také pohodlné pyžamo, které vám pomůže završit dokonalou ložnici a přispěje k pohodlnému spánku jako v bavlnce.

Tip 1 - naučte se kombinovat struktury

Povlečení - polštář a peřina - rozhodně nemusí být tím jediným, co se ve vaší posteli bude nacházet. Při stlaní se nebojte přidat více struktur, které dopomohou, aby vaše ložnice působila útulně.

 

Strukturu vám do ložnice pomohou dostat rozmanité polštáře i postelové plédy či přehozy. Experimentovat můžete i s materiály.

Tip 2 - naučte se kombinovat barvy

Nebojte se barev. Vždy je samozřejmě potřeba kombinovat barvy, které se k sobě alespoň trochu hodí. Jestliže nepatříte zrovna mezi odvážné domácí designéry a tvůrce a kombinovat barvy se zatím trochu bojíte, věřte, že kombinací přírodních barev, jako je hnědá, béžová, zelená a bílá nic nezkazíte.

 

Najít si můžete také mnoho inspirace na internetu. Stačí najít, co se vám líbí, a pak to zkusit zopakovat i ve své ložnici.

6. Nábytek do ložnice - úložný prostor v ložnici se vždycky hodí

Postel rozhodně není jediným kusem nábytku, který by se měl v ložnici objevit. Nejen, že jistě potřebujete více úložného místa, ale pokud chcete místnost obývat a nechcete, aby působila příliš hole, bez dalších kusů nábytku se určitě neobejdete.

 

Při zařizování ložnice a shánění nábytku mějte na paměti to, že jednotlivé kusy se k sobě mají hodit, aby se utvářela především harmonicky působící ložnice.

 

Pomoci vám při zařizování mohou ložnicové komplety, nebo se můžete pustit do vybírání jednotlivého nábytku sami na vlastní pěst.

 

Které kousky nábytku by vám neměly chybět a jak je vybrat?

skříň

Noční stolky

Noční stolky poskytují drobný odkládací prostor přímo u vašeho lůžka a mnozí si bez nich neumí představit ložnici. Na noční stolek můžete odložit budík, knížku, kterou si čtete před spaním, brýle, sklenici vody nebo cokoliv, co vás napadne.

 

Pokud potřebujete úložného prostoru u postele více, není od věci zvážit noční stolky se zásuvkami.

 

Noční stolky by se měly svým stylem vždy hodit k posteli, u které stojí. Masivnější postele si k sobě žádají také masivnější stolky, naopak vedle jednodušších postelí dobře vypadají také jednodušeji působící stolky.

 

Pozor! Věděli jste, že v ložnici podle feng shui nepřichází v úvahu mít pouze jeden noční stolky, když ložnici obývá pár? Narušuje se tím rovnocenný vztah a harmonie. Celkově byste si v ložnici měli dát pozor na lichá čísla.

noční stolek

Šatní skříň

Pokud nemáte možnost zřízení celé šatní místnosti, pravděpodobně to bude právě ložnice, kde bude prostor pro zřízení šatní skříně. Ta by měla být především prostorná. Pokud místa potřebujete opravdu hodně, je ideální možností pořídit si šatní skříň, která pokryje celou jednu stěnu ložnice.

 

V případě malých ložnic je potom vhodné na tuto skříň umístit také zrcadlo, které místnost alespoň trochu opticky zvětší a zároveň ušetříte místo, které by zabralo volně stojící zrcadlo.

Komoda

V ložnici by neměla chybět ani vhodná komoda. Je to další extra prostor, do kterého můžete uložit drobné oblečení, jako spodní prádlo nebo ponožky či čepice a plavky, popřípadě další drobnosti, jako šperky a doplňky, hygienické potřeby nebo kosmetiku.

 

Pro takovou organizaci drobností je nutné, aby komoda měla šuplíky. Při výběru se zaměřte na hloubku jednotlivých zásuvek a už dopředu přemýšlejte nad tím, jaké předměty do ní budete ukládat.

Kosmetický stolek

Jestliže máte v ložnici dostatek místa a nevíte, jak jej využít, aby místnost nepůsobila příliš prázdně, možností je pořízení kosmetického stolku a vytvoření prostoru pro pečování o sebe a svou pleť.

 

Sehnat kosmetický stolek, který bude vyhovovat vašim potřebám, představám a celkovému designu ložnice však může být pěkná fuška. Jednou z možností je také nechat si vyhotovit kosmetický stolek na míru. Na co se zaměřit?

 

  • Tím nejdůležitějším parametrem by měl být pro vás rozměr kosmetického stolku. Je podstatné, aby se vám do prostoru pro něj určený pohodlně vešel a nezabíral příliš mnoho místa.

  • Zaměřte se na materiál stolku, ideální jsou stolky ze dřeva nebo masivu, které jsou dostatečně bytelné a stabilní.

  • Důležitý je i samotný vzhled, ten ovlivní vaše osobní preference. Sehnat můžete moderní stolky, vintage, v princeznovském stylu, v nejrůznějších barvách a provedeních. Nezapomínejte na to, že stolek by měl však ladit s celkovou koncepcí vaší ložnice.

  • Některé kosmetické stolky v sobě mají zabudované i své vlastní osvětlení, které je pro líčení velmi důležité.

  • Opomenout byste neměli ani úložný prostor. U kosmetického stolku by neměla chybět alespoň jedna zásuvka, do které uskladníte své kosmetické potřeby. Pokud kosmetický stolek takový úložný prostor nemá, je potřeba vymyslet jiné řešení pro skladování kosmetiky.

  • Dalším důležitým bodem kosmetického stolku je zrcadlo. To může být součástí kosmetického stolku, nebo si můžete pořídit vlastní, volně stojící kosmetické zrcátko.

  • A poslední bod: ke kosmetickému stolku budete potřebovat také sedátko nebo židli. To by vám mělo být pohodlné. V některých případech se sedátko prodává dohromady s kosmetickým stolkem, v jiných se budete muset porozhlédnout sami po ideálním kousku na sezení.

 

7. Osvětlení - pro čtení i vytváření té správné atmosféry

Každá místnost v domě musí být dobře osvětlená a ani v ložnici tomu není jinak. V ložnici navíc světlo vytváří také atmosféru. Doporučujeme proto svítidla spíše menší intenzity. Základem osvětlení by mělo být vždy stropní, centrální svítidlo a k němu menší lampičky.

 

Velmi oblíbeným centrálním osvětlením je lustr, měl by se však svým designem hodit k celkovému zařízení ložnice. Pokud máte nízké stropy nebo by vám dominantně působící lustr spíše překážel, pořídit můžete jednoduchá stropní svítidla, která jsou usazena co nejvíce u stropu.

 

Stropní osvětlení je potom dobré doplnit ještě menšími zdroji světla. Těmi může být volně stojací lampa se stínítkem, nástěnná svítidla nebo lampičky na nočních stolcích.

 

Tip: V ložnici kromě dobrého osvětlení budete možná potřebovat také dobré stínění. Někteří lidé si neumí představit usínat v jiné, než zcela zatemněné místnosti. Pořiďte si proto stínění se zatemňovací blackout látkou pro dokonalé zatemnění a pro dobrý spánek.

8. Doplňky - možnost většího zútulnění ložnice

Doplňky jsou tím pravým pro zútulnění vaší ložnice, navíc mohou místnosti dodat více osobitého vzhledu a odrazit tak vaši osobnost. Jaké doplňky by vás mohly zaujmout?

Kusový koberec

Kusový koberec nebo kožešina před postelí rozhodně přidá místnosti na útulnosti. Nejen, že díky tomu bude vaše místnost vypadat více útulně, ale vy nikdy nebudete vstávat bosýma nohama na studenou zem.

Květiny

Květiny a rostliny nejsou jenom na parádu, mohou vám také pomoci vyčistit a zvlhčit vzduch a podílet se tak na kvalitnějším spánku.

 

Věděli jste, že podle prastarého čínského učení feng shui do ložnice v žádném případě nepatří sušené květiny?

květiny v pokoji

 

Mezi vhodné rostliny do ložnice patří:

 

  • Tchynin jazyk

  • Lopatkovec květnatý

  • Aloe vera

 

a další.

 

Tip: S květinami to ale příliš nepřehánějte. I květiny totiž potřebují hodně kyslíku, který vám mohou „krást”. Vyberte si pár kousků a zbytek nechte do jiných místností. Přece jen, ložnice není ideálním místem pro domácí botanickou zahradu.

Obrazy

Obrazy jsou jednou z mnoha možností, jak lze zkrášlit stěny v ložnici. Často mají lidé tendenci umístit si obraz například nad postel nebo nad komodu, kde ale většinou najde své místo zrcadlo. Jaké obrazy se hodí do ložnice?

 

Do ložnice se nejvíce hodí obrazy, které působí uklidňujícím dojmem a vyzařuje z nich klid a pohoda. Při výběru však vycházejte z celkového designu vaší ložnice. Vybírat můžete z konkrétních i abstraktních obrazů.

Svíčky

Svíčky jsou jedinečným způsobem, jak si vnést do ložnice trochu romantiky. Mihotavé plamínky světla totiž okouzlí nejednoho člověka, a čím více svíček, tím lépe. Vybírat můžete z mnoha kvalitních vonných svíček.

 

Podívejte se s námi na další tipy, jak můžete vnést do ložnice více romantiky.

 

Pokud však chcete pálit více svíček najednou, dbejte na to, aby se vůně mezi sebou příliš nebily. V takovém případě je lepší sáhnout po jedné vonné svíčce a několika dalších bez parfemace.

 

Oblíbenými vůněmi svíček do ložnice jsou levandulová, vanilková, vůně růží nebo vůně dřeva. Kromě svíček můžete sáhnout také po difuzéru.

Macrame a lapače snů

Vaší ložnici mohou přidat na osobitosti i další doplňky, jako jsou například macrame výrobky nebo lapače snů.

 

Macrame je technikou, kterou někteří z vás možná znají spíše pod názvem drhání. Jedná se o splétání šňůrek a provázků nejrůznějšími uzly. Tímto způsobem můžete vytvořit nejen bytové doplňky, ale také kabelky nebo šperky. V posledních letech se začínají objevovat macrame doplňky na zeď, které mohou ozvláštnit i vaší ložnici.

 

Podobně jsou na tom lapače snů. Jedná se o výtvory, které si můžete s trochou šikovnosti vytvořit i sami doma. Ideálně by měl být lapač snů umístěn nad postelí, přímo nad vaší hlavou, kde může působit i jako ochranný symbol.

Shrnutí

Ložnice sice není místo, na které zavedete každou návštěvu, i tak by vždy měla vypadat dobře a zůstávat vybavená přesně podle vašich představ, i když nebude na odiv. Místnosti si vkusně ostatně nezařizujete pro návštěvy, ale pro sebe.

 

Ložnice je prostor, který by měl především klidný a útulný. Tomu se snažte přizpůsobit veškeré jeho vybavení. Nábytek v ložnici by měl působit harmonicky, proto se snažte pořizovat nábytek i ostatní zařízení tak, aby k sobě ladil.

 

Harmonie ložnice spočívá i v dalším vybavení - zaměřit byste se měli na doplňky a pohodlí.

 

Alena Mrvíková, Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu