Tipy a inspirací pro posezení v zahradě

Tipy a inspirace pro zařízení pohodlného posezení v zahradě

Jakmile po zimě vykoukne sluníčko, začíná to spoustu lidí lákat ven. Brzy se opět začnou plnit parky, hřiště i zahrádky. Možná, že i vy byste rádi zútulnili svou zahradu tak, abyste na ní mohli strávit příjemný čas. Teď je ta správná chvíle.

 

Víte ale, jak si rozvrhnout zahradu a vytvořit si na zahradě pohodlné posezení, kde budete chtít trávit večery u grilování, odpoledne tu odpočívat s knížkou v ruce nebo si sem pozvat návštěvu? Podívejte se na tipy a inspirace, které pro vás přinášíme.

1. Pro posezení vyberte vhodné místo v zahradě

Vybrat si vhodné místo pro vaše posezení nemusí být úplně snadné. Vždy samozřejmě záleží na možnostech, které vaše zahrada nabízí, pracovat vždy musíte s tím, co máte.

 

Pokud chcete vytvořit pohodlné místo pro váš relax musíte vybrat místo, které bude splňovat tato kritéria:

 

  • Místo v zahradě by mělo poskytovat soukromí, ticho a klid

  • Místo v zahradě by mělo být dostatečně velké a mělo by vyhovovat vašim představám

  • Místo v zahradě je na strategicky dobrém místě - například z něj je vidět na hrající si děti

 

2. Příjemné posezení začíná už u podlahy

Obecně lze říci, že vybírat podlahu do exteriéru má svá specifika, na která se musí člověk při výběru zaměřit. V případě podlahy v místě zahradního posezení máte několik možností, hodně záleží na účelu, ke kterému má vaše posezení v zahradě sloužit.

 

Některým lidem v posezení vyhovuje tráva, jako ve zbytku zahrady. Většina lidí své posezení umísťuje na terasy, do pergoly nebo třeba do zimních zahrad, kam vybírají i exteriérové podlahy.

 

Na co se při výběru zaměřit a jaké možnosti máte?

 

Podlaha v zahradě musí být příjemná na dotek, zároveň však odolná vůči škůdcům, nepřízni počasí nebo nízkým teplotám. S tím se pojí také to, že podlaha by v ideálním případě měla být co nejméně náročná na údržbu.

zahradní sedací nábytek_1

Dlažba

Nejrozšířenější možností podlahy, kterou lidé využívají je příjemná dlažba na terasu, kde následně zařídíte i své posezení. Dlažba se hodí v zahradě do více prostorů, nejen na terasy, využít je můžete také pro vybudování zahradních chodníků nebo okolo bazénu.

 

Výhodou dlažby je většinou její příznivá cena, široký výběr designů, jednoduchá pokládka a její mechanické vlastnosti i vysoká nosnost. Pohlídejte si však, aby dlažba v zahradě měla protiskluzovou úpravu.

 

Inspirace: Při výběru dlažby myslete také na její nadčasový vzhled. Dlažba v zahradním posezení může sloužit i desítky let, tak ať se vám i později líbí.

Keramické dlaždice

Další možností, jak zvelebit své zahradní posezení, jsou keramické dlaždice. Taková podlaha je odolná a stejně jako klasická dlažba nevyžaduje žádnou nadměrnou péči a velmi snadno se udržuje. Nevýhodou v exteriéru může být křehkost keramiky a kluzký povrch.

Dřevěné podlahy

Dřevěné podlahy jsou klasika - doma i venku. Přírodní materiál se hodí do každé zahrady a nemůžete s ním nic zkazit z hlediska designu, i proto po něm sáhne tolik lidí. Ani dřevo však není dokonalé - dřevo poměrně snadno a rychle podlehne škůdcům i nepřízni počasí, a je proto potřeba věnovat dřevěným podlahám mnohem více péče.

 

Ještě před samotnou pokládkou dřevěné podlahy by mělo být dřevo řádně ošetřeno a impregnováno. Nátěry je potom v průběhu času třeba pravidelně obnovovat.

 

Tip: Rádi byste se vyhnuli péči o dřevěnou podlahu? Popřemýšlejte o nejrůznějších imitacích dřeva - vypadá jako dřevo, ale péče není potřeba.

WPC desky

WPC (Wood plastic composite) je materiál, který v sobě kombinuje dřevo a plast a může se tak stát dobrou náhradou dřevěné podlahy ve vašem zahradním posezení. WPC desky vyžadují minimum péče, odpadá vám práce s ošetřováním povrchu a opakovanou impregnací jednotlivých prken. Navíc je WPC odolný vůči vlhkosti, neklouže, netvoří se v něm třísky a udržuje si stálou barvu.

Umělý trávník

Umělý trávník je další možnosti pro zřízení útulného zahradního posezení, a to nejen pro dospělé, ale i pro děti. Umělý trávník je totiž měkký, bezpečný a při pádu tak nehrozí odřená kolena.

Zámková dlažba

Zámková dlažba se pro zahradní posezení také zajisté hodí, zvlášť pokud už máte zámkovou dlažbu v zahradě v zastoupení, například v podobě zahradních chodníků, vše tak bude k sobě ladit.

 

Zámková dlažba je dobrý exteriérový materiál, který vydrží nepřízeň počasí a nevyžaduje žádnou přílišnou péči. Horší je to s pokládkou, která je poměrně náročná a zabere dosti času.

Litá podlaha

Poslední tip, který z hlediska podlah pro vaše zahradní posezení přinášíme, je litá podlaha. Litá podlaha vypadá v prostředí zahrady velmi dobře. Stejně jako u zámkové dlažby je to o něco náročnější s její realizací. Před pokládkou je potřeba vyrovnat terén, nutná je také asistence odborníků.

3. Zastřešení posezení je dobrou volbou

Přemýšlíte nad tím, zda zastřešit své zahradní posezení? My vám to rozhodně doporučujeme. Zastřešený přístřešek zvyšuje funkčnost vašeho posezení - jednoduše ho budete moci využívat v jakémkoliv počasí a když zničehonic začne pršet, nebudete se muset přesouvat z grilování honem domů.

 

Vybírat můžete z několika možností zastřešení, jako jsou:

 

  • Pergoly

  • Altány

  • Markýzy

  • Zimní zahrady

Výhody zastřešení vašeho posezení

První výhodou venkovního zastřešení je určitě to, že vám zastřešení pomůže prodloužit letní sezónu a čas strávený na zahradě. Přesunout se ze zahradního posezení zpět do vašeho domova budete moci později než sousedé, kteří mají otevřené posezení.

 

V mnoha případech je to právě zastřešení, které vytváří ono útulné místo a umožní vám relaxovat na čerstvém vzduchu. Zástěna může pomoci také při eliminaci hluků z ulice.

 

Zastřešení vás ochrání před nepřízní počasí, ale oceníte ho i při slunečních dnech. Vytváří totiž příjemný a přirozený stín, který vás ochrání před slunečními paprsky ve chvílích, kdy to nejvíce peče.

 

Pokud klasické zastřešení není nic pro vás, nevadí. Nabízejí se i jiné možnosti. Vybírat můžete i vhodnou stínící techniku, která je pro venkovní posezení přímo vyrobená.

4. Nábytek v zahradním posezení hraje prim

Když si chcete zařídit zahradní posezení, velkou roli v něm bude hrát nábytek, který vyberete. Vždy záleží, co od zahradního posezení očekáváte, podle toho potom vybírejte i nábytek. V každém případě by měl být pohodlný, praktický a odolný.

 

Zahradního nábytku, který můžete pořídit do vašeho zahradního posezení, existuje celá řada a záleží jen na vás, po čem toužíte a jak se rozhodnete své zahradní posezení využívat.

 

Pokud chcete hlavně odpočívat, pořídit byste měli lehátka, houpačky, závěsná houpací křesla nebo venkovní sedací soupravy. V zahradách jsou velmi oblíbené také zahradní sety, u kterých se může u společné večeře sejít celá rodina nebo parta přátel.

posezení na zahradě s přáteli

6 rad pro výběr zahradního nábytku

  1. Vždy zvažte prostorové možnosti. Změřte si prostor, promyslete rozmístění jednotlivých kusů nábytku a přemýšlejte nad tím, kolik osob bude zahradní posezení využívat.

  2. Zaměřte se na materiál, z kterého je nábytek vyroben. Například dřevěný nábytek se hodí téměř do každé zahrady, ale na údržbu je poměrně náročný. Kovový nábytek působí luxusně, je stabilní, ale sednout si na rozpálenou židli není úplně příjemný zážitek.

 

Inspirace: oblíbeným materiálem pro zahradní nábytek je v posledních letech ratan.

 

  1. Nad nábytkem přemýšlejte také prakticky. Úzké nožky židlí se mohou například zasekávat ve spárách dlažby, kovové židle mohou poškrábat dřevěnou podlahu a podobně.

  2. Důležité je také vědět, jestli a kam nábytek na zimu uskladníte. Ne všechny kusy jistě vydrží tuhou zimu na mrazu. Pokud nábytek přes zimu skladujete, používejte k překrytí prodyšné materiály, zvlášť v případě dřeva, které by mohlo zplesnivět.

  3. Už při výběru nábytku přemýšlejte nad údržbou, kterou budete muset nábytku věnovat. Přemýšlet prakticky i v tomto směru se rozhodně vyplatí.

  4. Snažte se sladit zahradní nábytek také s okolním prostředím, ať vše lahodí oku.

zahradní vajíčko na sezení

5. Doplňky dělají ze zahradního posezení to pravé útulné prostředí

Jsou to právě doplňky, které zahradní posezení zútulní a zpříjemní. Některé doplňky mohou mít pouze estetickou funkci, jiné mohou být také funkční. Takovými funkčními doplňky jsou například grily, ohniště, odpuzovače hmyzu, konvičky a další.

 

Více se ale zaměříme v tomto článku na estetické doplňky. Pro pohodlné posezení volte určitě dostatek polštářů, podsedáků a dek. Skladovat je v době, kdy nejsou využity můžete ve velkých dřevěných truhlách, kde se jim nic nestane.

 

Dalším doplňkem, který by v zahradě neměl chybět, jsou květiny a květináče. V létě, kdy celá zahrada rozkvete se stává tolik barevných vjemů často inspirací pro kreativní tvoření nebo ke zklidnění vašeho jinak stresujícího života.

 

Inspirace: V případě, kdy se chystá zahradní párty, grilovačka nebo jen večerní posezení, nezapomeňte také na příjemné prostírání u společného stolu. Chybět by neměla zásoba zahradních ubrusů, svíček a nádobí.

6. Vyřešte také osvětlení

Posledním, neméně důležitým tipem od nás pro vás, je také osvětlení. To plní v místě zahradního posezení svou funkci, ale při promyšleném výběru se může stát také dekorativním prvkem v exteriéru. Jak tedy vybrat vhodné venkovní osvětlení?

světlo na zahradu

 

Výběr je velmi široký a záleží jen na vás, co od osvětlení očekáváte. Nad stolem, kde budete stolovat, hrát deskové hry nebo si do noci povídat, se hodí stropní svícení. Doplnit ho můžete i dalšími bodovými světly, zahradními lampami nebo nástěnnými svítidly.

 

Tip: Jestliže nemáte zahradní posezení přímo u domu, nezapomeňte osvětlit i cestu k němu. Během večera po tmě mířit k zahradnímu posezení není nic příjemného.

 

Otázkou také zůstává, pro jaký typ osvětlení se rozhodnete, dnes kromě klasických žárovek můžete sáhnout i po takových, které jsou šetrné k životnímu prostředí, mají malou spotřebu a dlouhou životnost. Mezi takové možnosti svícení patří LED žárovky nebo solární svítidla.

Shrnutí

Vytvořit příjemné zahradní posezení nikdy není jen o jednom parametru, musí dojít k souhře mnoha faktorů, abyste si pohodu v zahradě mohli užívat plnými doušky.

 

Při zařizování útulného zahradního posezení se určitě zaměřte na výběr nábytku a doplňků, které by k sobě měly ladit i plnit své funkce. Zároveň je třeba ale myslet i na další věci, například na výběr podlahy, umístění zahradního posezení a jeho zastínění, popřípadě zastřešení.

 

Věříme, že se vám díky našim tipům a inspiracím podaří dosáhnout posezení vašich představ.

 

Alena Mrvíková, Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu